/Fluitinstructies
Fluitinstructies2018-08-24T11:54:35+01:00

Fluitinstructies

 • Het fluitje is ontwikkeld om in de mond te houden en dus niet op je tong te leggen. Het geluid ontstaat door lucht te verplaatsen over het gaatje aan de bovenkant, over het gaatje aan de onderkant en door de sleuf aan de voorkant van het fluitje. De truc is het fluitje op een juiste manier in je mond tegen je tong te plaatsen.
 • Houd het fluitje vast aan het uiteinde en druk het tegen je tong aan. Leg het niet op je tong, hiermee blokkeer je de luchtcirculatie. Gebruik je lippen om te voorkomen dat lucht tijdens het blazen ontsnapt.
 • Beweeg het fluitje door middel van je tong naar voor en / of naar achteren totdat je een comfortabele positie hebt gevonden om het fluitje met je lippen vast te houden en de lucht alleen via de sleuf aan de voorkant te laten ontsnappen.
 • Zorg ervoor dat de gaatjes niet buiten je mond steken of dat je ze met je lippen afdekt. De lucht moet kunnen circuleren om geluid te produceren.
 • Soms helpt het om de fluit een slag te draaien. Misschien vind je het makkelijker met de korte kant boven te fluiten. Probeer wat voor jou het beste werkt. Het fluitje is in principe zo gemaakt dat er geen boven- of onderkant aan zit.
 • Blaas er door heen in plaats van er tegen aan. De eerste fluittonen zullen ontstaan door er heel zachtjes door heen te blazen in plaats van met volle kracht te forceren.
  Volume ontstaat vanzelf wanneer je de techniek eenmaal goed beheerst.
 • Door je tong naar boven en naar beneden te verplaatsen verander je de richting van de luchtstroom en daarmee het geluid.
 • Het vergt veel oefening om de techniek te beheersen. Sommigen lukt het al na een paar keer anderen hebben wat meer tijd nodig. Oefen nooit in het bijzijn van je hond! Maar oefen bijvoorbeeld onderweg naar je werk in de auto.
 • Probeer eerst een aantal “makkelijke” tonen te produceren en blijf deze oefenen totdat ze telkens het zelfde klinken. Je wilt voorkomen dat je hond in verwarring raakt omdat de commando’s telkens net even anders klinken.
 • Voordat je de commando’s bij je hond gaat gebruiken moet je ze constant en voldoende hard kunnen fluiten.
 • Ik heb me laten inspireren door te surfen op internet en te luisteren naar de fluitcommando’s van beroemde Handlers. Maar soms hoor je ook een mooi riedeltje van een zangvogel die van pas kan komen. Mijn look-back van Owen is bijvoorbeeld “Alaaaaaaffff” …om maar wat te noemen.
 • Zorg ervoor dat je fluitcommando’s voldoende van elkaar verschillen. De hond moet ze goed kunnen onderscheiden en mag niet in de war raken van te veel op elkaar lijkende commando’s.
 • Ik heb zelf op mijn “flankcommando’s” ( Away en Come Bye) tonen zitten die ik kan verlengen. Hiermee kun je de hond vertellen krapper (korte tonen) of juist heel ruim (lange tonen) over links of over rechts te gaan.
 • Ook op je Walk On is het handig een toon te kiezen die je kunt versnellen en vertragen. Zodoende kun je de hond sneller of juist langzamer laten lopen.
 • Een ander handig hulpmiddeltje om je fluittonen te onthouden kan je Iphone zijn. Daar zit een memorecorder op. Ik fluit altijd (gewoon met mijn mond) de tonen en spreek in welk commando er bij hoort. Als je niet meer precies weet hoe het commando ook al weer ging kun je het altijd weer even terug luisteren.
 • Wanneer je er klaar voor bent om je fluitcommando’s op je hond los te laten doe dit in het begin in combinatie met je stemcommando’s. Je geeft eerst het stemcommando gevolgd door het fluitcommando. Je zult verbaasd staan hoe snel de honden dit oppikken. Begin met eerst noodzakelijke en heel nuttige commando’s zoals bijvoorbeeld “Lay Down’ en “That’ll do”.
 • Houd er rekening mee dat je hond 50 keer beter hoort dan jij. Fluit alleen als je hond op voldoende afstand is. Zodra je hond dichterbij is kun je gewoon weer overgaan op stemcommando’s. Net als in je stemcommando’s, kun je door met het volume te variëren, ook met je fluitje de hond laten merken of je tevreden en ontspannen aan het werk bent.
 • Mocht je meerdere honden hebben dan kan het handig zijn voor elke hond andere commando’s te gebruiken. Je kunt de honden dan gelijktijdig laten werken zonder dat ze last hebben van elkaars “taal”. Het is niet direct noodzakelijk hier ook twee verschillende fluitjes voor aan te schaffen. Zo zal jouw hond ook niet reageren op mijn commando’s. Zelfs niet als ik over het zelfde fluitje beschik.

Tot slot

Over het algemeen reageren honden beter op fluit dan op stemcommando’s. Bovendien draagt het geluid van een fluitje veel verder. Zeker in geval van harde wind maar ook bij regen en mist. Zorg dat je fluitje goed schoon blijft om de tonen zuiver te houden.

BEKIJK ONZE WEBSHOP