/Brokken of vlees
Brokken of vlees2018-08-24T11:54:35+01:00

Brokken of vlees?

Geschiedenis brokkenvoer

Rond 1850 werden de eerste brokken al gemaakt van graanafval en vleesmeel. In Nederland worden er al vanaf 1920 hondenbrokkengemaakt. Voor 1970 was het niet gebruikelijk je hond alleen maar commerciële voeding (brokken) te geven. Het was gebruikelijker om voeding te geven in de vorm van botten, vlees, lappen vuile pens of wat orgaan vlees. Verder aten honden vaak met de pot mee.

De huidige brokken zijn vaak aangevuld metanti-oxidanten, dit is om het voer langer goed te houden. Natuurlijke Anti-oxidanten zijn bijvoorbeeld  vitamine E en C, deze zijn niet schadelijk voor mens of dier. Maar veel van de brokken bevatten chemischeanti-oxidantenzoals BHA, BHT, Prophylgallaten / of Ethoxyquineen. Deze zijn absoluut niet gezond voor uw dier.
Ethoxyquineis een chemische stof die in de jaren vijftig in Amerika werd ontwikkeld als stabilisator voor rubber. Het werd tevens gebruikt alspesticide. Het was een goedkoop product en werd later ook gebruikt als conserveermiddel in veevoeders. Ongeveer 20 jaar later werd bekend gemaakt datEthoxyquinezeer giftig was. Ook werd toen duidelijk dat verschillende mensen die betrokken waren bij de productie, ziek waren geworden (Kanker, lever falen en chronische diarree). Jammer genoeg wordt het nog steeds gebruikt als conserveermiddel in honden -, kattenvoedsel en veevoer, wat voor dieren dezelfde problemen geeft als bij mensen. Voor Menselijke consumptie zijn deze stoffen verboden (worden als E nummers gebruikt.)

Voordelen van rauw vlees

De natuurlijke voeding van de wolf of wilde honden bestaat voor het grootste gedeelte uit prooidieren, dus van dierlijke oorsprong. Het gebit van een hond en het spijsverteringsstelsel komt voor bijna 100% overeen met dat van de wolf . In het wild levende wolven, katachtige e.d. eten dus overwegend prooidier wat veel eiwitten en vetten bevat en maar weinig koolhydraten.
De botten van een prooi zijn een bron van calcium. De maag- / darminhoud van de prooi bevat voorverteerde planten e.d. waardoor de wolven en katachtige ook nog plantaardig materiaal binnen krijgen. In droogvoer zit (te) weinig vlees. Zeker als je bedenkt dat honden en katten prooidiereters zijn. Het vlees in brokken en voeding in blik bevat meestal delen vlees die de mens niet wil eten zoals; kippenklauwen, kippenkoppen, kippenveren of ander destructiemateriaal afkomstig van runderen en lammeren. Verder bevatten brokken veel graan. Dit is een onnatuurlijke voeding voor honden en katten, wat weer een grote belasting geeft voor de alvleesklier. Granen zijn een bron van koolhydraten, terwijl honden en katten juist behoefte hebben aan eiwitten. Granen in grote hoeveelheden, zoals in brokken, geven nogal eens maag- / darm- en huidproblemen. Tevens is de kans op het ontstaan van schimmels en gisten op de huid en in de darmen vele malen groter dan bij het gebruik van rauw vlees.  Brokken en blikvoer wordt verhit om het te conserveren. Hiermee gaan belangrijke stoffen verloren zoals vitamines, goede bacteriën en enzymen. Achteraf worden er dan weer vitamines toegevoegd.

Er bestaan wel brokken zonder chemische anti-oxidanten en conserveermiddelen, maar het blijft een brok. Verse rauwe voeding bevat gezonde stoffen die een carnivoor ( hond, kat en fret) nodig hebben om goed te functioneren. In verse voeding zitten enzymen die het verteren gemakkelijker maken en is dus het behoud voor een goede darmflora. Verse dierlijke voedingbevat van nature vocht wat goed wordt opgenomen door het lichaam, daarom zal de hond of kat misschien wel minder drinken bij het gebruik van rauw vlees.

Waarom DARF

Darf is een natuurlijke voeding voor de hond. Deze voeding komt heel dicht bij wat een in het wild levende wolf eet, namelijk  prooidieren. Omdat een in het wild levend dier niet altijd hetzelfde dier vangt, is DARF  gemaakt van verschillende soorten vlees zoals  kip, rund- geit- en lamsvlees. De ingredienten zijn van goede kwaliteit en voornamelijk afkomstig uit Nederland. Het is goedgekeurd vlees voor menselijke consumptie en u hoeft zich geen zorgen te maken over bijvoorbeeld BSE, hiervoor staat het biologische aspect van de voeding al garant. Doordat in biologische productie geen beendermeel aan het dier gevoerd mag worden en het dus ook niet aan het vers vlees voor de hond toegevoegd mag worden! Ook bevat het dus geen anti-oxidantenzoals BHA, BHT, Ethoxyquineetc, daar ook dit ruim omschreven staat in de reglementen voor het Eko keurmerk. DARF bestaat dus niet alleen uit spiervlees, maar bevat ook organen, waaronder lamslongen, runderhart, lams- en rundernieren en lams- of runderlever Verder bevat DARF zeer fijn gemalen kippenbotten als natuurlijke bron van calcium is. Er word dus geen beendermeel, krijt en dergelijken toegevoegd. Alle DARF voedingen  zijn geschikt voor dieren met granen allergie. DARF wordt in bevroren blokken van ca 350 g geleverd. De houdbaarheid in de vriezer bij -18 graden is tenminste 180 dagen, in de koelkast 2 dagen bij 4 graden.

BEKIJK ONZE WEBSHOP